ΑΔΕΙΕΣ - ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

Η εταιρία λειτουργεί με πιστοποιημένα σύστηματα ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης...

Πρότυπο ISO 9001:2000  Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001:2004

περισσότερα...

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΑ 20m<sup>3</sup> (ΤΕΜΑΧΙΑ 2)

ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΑ 20m3 (ΤΕΜΑΧΙΑ 2)

όλες οι πωλήσεις...

ΔΡΑΣΕΙΣ - ΝΕΑ

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σχέδιο Διαρθρωτικής Προσαρμογής και η εκπαίδευση των εργαζομένων – στελεχών της εταιρείας CRETA ECO PHOENIX A.E. στο πλαίσιο του...

περισσότερα...

 

creta eco phoenix α.ε.

ΒΙΟ.ΠΑ. Νέας Αλικαρνασσού
Θέση «Ξεραπηδιές»
71 601 Ηράκλειο Κρήτης
Email: info@cretaeco.gr

ανακύκλωση - πλαστικό

ανακύκλωση - πλαστικό

Το πλαστικό με αριθμούς

Η παγκόσμια ετήσια κατανάλωση πλαστικού έχει αυξηθεί από 5 εκατομμύρια τόνους που ήταν τη δεκαετία του 1950 σε 100 εκατομμύρια τόνους στις μέρες μας, ενώ παράγουμε 20 φορές περισσότερο πλαστικό σήμερα απ’ ότι 50 χρόνια πριν !!! Η κατανάλωση πλαστικού στην Ευρώπη αυξάνεται 4% περίπου το χρόνο.
Με τι ισοδυναμεί ένας τόνος πλαστικού; Με 20.000 μπουκάλια των δύο λίτρων ή με 120.000 σακούλες για ψώνια. Γι’ αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία η μείωση της κατανάλωσης του πλαστικού που αναλογεί στο 7% περίπου των οικιακών απορριμμάτων.

Στη χώρα μας καταναλώνουμε ετησίως 400.000.000 πλαστικά μπουκάλια ΡΕΤ για αναψυκτικά και άλλα 400.000.000 για εμφιαλωμένο νερό. Το συνολικό τους βάρος υπολογίζεται σε 40.000 τόνους, ενώ κάθε χρόνο περίπου 30.000 τόνοι πλαστικό από σακούλες των σούπερ μάρκετ καταλήγουν στις χωματερές ή ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 4% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πλαστικών, ενώ ένα επιπλέον 3 έως 4% χρησιμοποιείται για να παραχθεί η απαιτούμενη για την κατασκευή των πλαστικών ενέργεια.

Η κατασκευή μιας πλαστικής σακούλας διαρκεί περίπου ένα δευτερόλεπτο, η χρήση της 15 λεπτά και ο χρόνος διάσπασής της από 10 έως 50 χρόνια, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Τόσο η παραγωγή όσο και η χρήση των πλαστικών έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Για παράδειγμα σχεδόν 57% των σκουπιδιών στις παραλίες είναι διαφόρων ειδών πλαστικά. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από 1.000.000 πουλιά βρίσκουν το θάνατο σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας των πλαστικών, ενώ 10.000 ψάρια πεθαίνουν στη Μεσόγειο εξαιτίας των πλαστικών και άλλων μικροαντικειμένων που καταλήγουν στη θάλασσα.

Η ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών είναι τεράστια πηγή εξοικονόμησης ενέργειας διότι η συνολική ενέργεια που απαιτείται για να ανακυκλωθεί ένα πλαστικό μπουκάλι είναι μηδαμινή αν συγκριθεί με την ενέργεια που καταναλώνεται για την κατασκευή του. Επίσης τα δηλητηριώδη αέρια που διοχετεύονται στο περιβάλλον κατά την ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών είναι ελάχιστα συγκρινόμενα με αυτά που εκπέμπονται όταν κατασκευάζονται από πετρέλαιο. Η επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού είναι προτιμότερη διότι εκπέμπονται λιγότερα χημικά στο περιβάλλον και χρησιμοποιούνται λιγότεροι πόροι.